Korpos Zsuzsa – oktató, énekes

Nagy Zsuzsa“A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz szakán végeztem. Jelenleg a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában dolgozok, mint adminisztratív szervező referens. Emellett mint néptánc oktató és népdalénekesként is tevékenykedem.

A Hóvirág Néptáncegyüttes táncosa voltam sok évig, kis szünet után 2015 őszén kerültem vissza, mint oktató. Igyekszem minél izgalmasabbá tenni a gyerekekkel való foglalkozásokat, nagy hangsúlyt fektetve nem csak a táncra, hanem az éneklésre, csujogatásra, népi játékokra. Ezen kívül igyekszünk időt fordítani  különböző vetélkedőkre, mesemondásra, szünetekben a rajzolásra, színezésre, népi motívumokkal való ismerkedésre, népi játékszerek kipróbálására.

A gyerekekkel való foglalkozás nagyon izgalmassá, színessé teszi az ember életét. Sokat lehet tőlük tanulni, nagyon tudnak szeretni. Az együttesnél több utánpótlás csoport van és mindegyike teljesen más, hiába hasonló korcsoportúak. Minden héten sok kicsi világba látogatok el, minden táncpróba egy-egy mese.”

 

 

” Örömmel látom, hogy a népzene, néptánc virágkorát éli. A gyermekek szeretik a néptáncot, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Hóvirág együttesbe 150 gyermek jár táncolni, a négyévesektől egészen a középiskolásokig. A kicsik főként a népi játékok miatt szeretik, hiszen az ő óráikon ezt játsszuk a tánc mellett, és nem is veszik észre, hogy mennyi mindent tanulnak ezáltal, például a tér kihasználását, a pörgéseket, a helyes testtartást. A nagyobb csoportoknál a hangsúly már a táncon, a tájegységek megismerésén van, hiszen nem elég csak a táncot tudni, háttérinformáció is kell hozzá.  Ahogy nőnek, és látják, hogy egyre többet próbálunk nekik átadni, annál fogékonyabbak és lelkesebbek. Én ősz óta tanítok a Hóvirág néptánccsoportban Szász Ferenc és Portik Izolda Magdolna mellett, meglepődtem, hogy milyen sok gyereket érdekel ez a tevékenység. Ugyanez elmondható a táncházakkal kapcsolatban is, van érdeklődés a felnőtt- és a gyermektáncházra is, akárcsak az ottani oktatásra.” 

Zsuzsával, mint a Karmazsin Népi Együttes egyik szólistájával készített interjút a Morfondir hivatalos oldalán láthatjuk.

Olvasom tovább