Néptáncfesztivál

Hóvirág Néptánctalálkozó

 

A Hóvirág néptáncegyüttes 2003-óta kétévente megszervezi a testvérvárosok és helyi néptáncegyüttesek találkozóját, mely a Hóvirág Néptánctalálkozó nevet kapta. Ezen rendezvénysorozatnak a legfőbb célja különböző csoportok, illetve különböző korosztálybeli fiatalok IMG_4248segítségével kinyitni népi kultúránk csodálatos kapuit, beengedve az arra látogatókat. Hogyan lehet leginkább bemutatni a közönségnek minIMG_4257dezt? A válasz nagyon egyszerű: egy hétvégére 100-150 vagy még annál is több kisgyerek, fiatal, tinédzser, felnőtt segítségével visszarepítjük a gyergyóiakat az időben, amikor még muzsikaszóra ébredtünk, amikor a viselet a mindennapok része volt, amikor a divatos hajviseletet a fonatok kombinációja jelentette vagy amikor “este a fonóban” ismertük meg jövendőbeli párunkat. Ezen utazásban nagy segítségünkre vannak minden egyes alkalommal barátaink, azon együttesek, melyekkel valamilyen formában összehozott a sors a közös munka, közös oktató, testvérvárosi kapcsolat vagy csupán táncosok, oktatók közötti barátság kapcsán.

Minden alkalommal igyekszünk minél többet megmutatni ebből a világból, minél többet adni a közönségnek abból az érzésből, mely a néptáncosoknak a IMG_4245mindennapjait bearanyozzák. Így minden alkalommal megszervezzük a “hívogató”-ként ismert eseményt a fesztivál első napjaiban, amikor is a népviseletet magunkra öltve, szekerekkel, muzsikával, énekszóval, közös tánccal beutazzuk a várost, felhívva a lakók figyelmét a közös utazásra, mellyel a varázslat elkezdődik. Gyermekeink
kis éneklő pacsirtákká változnak, így a már megszokottnak tűnő autózúgást, dudahangot felváltják a szebbnél-szebb dallamok, kívánva hát mindenkinIMG_4305ek jó reggelt néptáncos módra. Mit érne azonban az utazás igazi társak nélkül? – Magunkkal visszük hát a meghívott táncegyütteseket is.

Rendszeresen szervezünk továbbá kiállításokat, kézműves foglalkozásokat, vásárokat, hiszen a világ, melyet bemutatni szeretnénk e rövid idő alatt, nem merül ki az énekszóban, táncban és muzsikában. Helyet adunk az alkotóknak is, hiszen ők is ismernek még néhány rejtett varázsszót.

Estére pedig elhozzuk a “fonót” is, ahol bemutatkoznak együttesünk mellett a barátaink is, minden meghívott együttes. Az utazás végére érve lehetőséget adunk mindenkinek egy kicsit néptáncossá válni az esti táncházakban.

A találkozó egyik ünnepi pillanataként említhDSC_6250ető ugyanakkor a vasárnapi ünnepi szentmise és istentisztelet, amelyre a több száz táncos viseletet öltve vonul Isten házába, hálát adva minden elért eredménynek, minden lelkes közönségnek, sikeres előadásnak, kapcsolatnak, barátságoknak, minden támogatónak és hűséges segítőknek.

Azonban ahhoz, hogy az időutazás hitelesen sikerüljön, táncosaink, oktatóink, meghívottak közösen dolgozva, ezáltal pedig kapcsolatukat erősítve tanulják a varázsigéket.