A Gyilkos-tó legendája – Fazekas Eszter története

A Gyilkos-tó legendája – Fazekas Eszter története

A Gyilkos-tó legendája az erdélyi mondavilág egyik legszebb, legérdekesebb története. Fazekas Eszter és Molnár Miklós szerelmét a fiú katonasora és a Zsivány vezér ármánykodása árnyékolja be.

Végül az elrabolt leány a hegyekhez fordul segítségért, amelyek szinte emberi alakot öltve megmentik Esztert. Vihar közepette leomlanak maguk alá temetve a lányt, a zsiványt, és elzárják a környék folyóvizeit, amelyekből tó keletkezik. A tó pedig megfojtja a füveket, a fákat és megmarad a történelem viharaiban 172 éves örökségnek, mint európai ritkaságnak is számító földcsuszamlással keletkezett gát-tó.

A darab táncos szereplői a gyergyószentmiklósi Hóvirág-, Gereben- és Topánka néptáncegyüttesek, a zenei betéteket a keszthelyi Salve Regina, a balatonedericsi Magnificat kórusok, a cserszegtomaji Gyöngyös népdalkör, illetve a gyergyócsomafalvi Bel Canto kamarakórus énekelte. A zenekari muzsikát a keszthelyi Festetics György Zeneiskola zenekara, a népi muzsikát pedig ifj. Bajna György, Szilágyi László és Szabó Loránd biztosította. A darab koreográfusa és rendezője Ivácson László, a sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes rendező-koreográfusa, népzenei tanácsadója pedig Molnár Szabolcs, a Háromszék táncegyüttes zenésze.

Főszerepekben: 

  • Fazekas Eszter – Mezei Laura
  • Molnár Miklós – Csorba Attila
  • Hegy szelleme – Váradi Ágnes
  • Zsivány – Balázs-Bécsi Csaba
  • Káplár – Szász Ferenc

A legenda ősbemutatója az eredeti helyszínen, azaz a Gyilkos-tó partján zajlott 2009. július 18.-án, a Népművészeti Sokadalom keretén belül, több mint ezer néző előtt.

 

Vissza