Szász Ferenc Gyula – a táncegyüttes vezetője és koreográfusa

Szász Ferenc Gyula

„1994-ben a volt feleségemmel, Selyem Ildikóval kezdtünk el táncolni a Hóvirág akkori felnőtt csoportjában, Jóska bácsi vezetése alatt. Rövid idő alatt kiderült, hogy a tánc, ez az életforma az, ami teljessé teszi a hétköznapjainkat, így elkezdtünk néptánc táborokba járni, anyagokat gyűjteni, minek után már nem volt kérdés, hogy folytatni szeretném mindezt. A csíkszeredai Művészeti Népiskola keretén belül sikeresen el is végeztem a tánc és koreográfusi szakot.

1997-ben Jóska bácsi „átadta a táncos csizmát” nekem és a csizmával együtt a teljes felelősséget is a Hóvirág iránt. 2-3 évig dolgoztam felnőttekkel, majd megfogalmazódott az ötlet, hogy indítsunk gyerekcsoportot, hiszen utánpótlásra mindig szükség van, ha fenn szeretnénk tartani az együttest hosszú távon. Így 2000-ben megalakult az első Hóvirág gyerekcsoport, melynek tanításában, vezetésében nagy segítségemre volt Nagy Hajnal, a Hóvirág felnőtt csoport táncosa.

Pár év alatt kiderült, hogy a gyerekekkel meg lehet szerettetni a néptáncot, a népzenét, szívesen énekelnek népdalokat, majd ez a fajta foglalkozás népszerűségének köszönhetően sikeresen el tudtuk indítani, a jelenleg is működő utánpótlás csoportjainkat, a Gerebent és a Topánkát, Ferencz (Gáspár) Judittal (Jucus), illetve Portik Izolda Magdolnával.

Amióta megismertem a néptáncot, az életemet jelenti. Bármilyen körülmények között mindig szívesen mentem be délután a próbaterembe, akár egy fárasztó munkanap után is, mert felüdített, teljessé tett, ugyanakkor mostanra már felelősséget is érzek a hagyományok, népzene, tánc továbbvitelére. Azt szeretném, ha minél több kisgyerek, fiatal, idős megismerné mindezt, megtanulná, vagy visszatanulná gyökereink értékét. Továbbá fontosnak tartom azt is, hogy testvérvárosi kapcsolatainkat kulturális szinten is fenn tudjuk tartani, illetve ápolni.

 

 

A Művelődési Központ kérésére Jucussal feltáncoltunk egy rövid gyergyói anyagot, amit még Kanadában is megtanulhattak a Csárdásrekordra hazalátogató emberek, mely nagy mértékben segített, hogy sikeresen megnyerjük Gyergyóban a Csárdásrekordot: 2012 július 28.-án.”